A jelenlegi piaci helyzetre való tekintettel kérjük, hogy árainkról érdeklődjön elérhetőségeinken!

Hogyan működik a szivattyú?

Blog

Rövid ismertetőnk azokhoz szól, akik többet szeretnének megtudni a szivattyúkról, vagy csak tisztában szeretnének lenni szivattyú vásárlásakor, hogy mivel is van dolguk. Nem térünk ki minden apró paraméterre, csupán a szerkezet működési elvét szeretnénk ismertetni.

A legelterjedtebb működési elv a centrifugális szivattyú elve. Nagyon leegyszerűsítve működése a következők szerint történik: adott egy elektromosan vagy más módon meghajtott forgó mozgást létrehozó motor, ezzel kell nekünk különböző folyadékokat szállítani gazdaságos módon. Erre megoldás az örvényszivattyú elve, melyet valóban egy örvény mozgásához lehet hasonlítani.

A szivattyú szívó csatlakozásán a berendezésbe belépő folyadékot a motor forgó mozgásába örvénylő mozgásba hozza, ezáltal a folyadék átáramlik a szivattyún. Az örvénylést a motor tengelyére szerelt alkatrész, a járókerék (vagy lapátkerék) szolgáltatja. Ez a szerkezet a szivattyú tengelyével párhuzamosan, annak végén áramoltatja keresztül a folyadékot, majd a folyadék a tengelyre merőleges irányba távozik megnövekedett mozgási energiával a szivattyú nyomócsonkján keresztül.

A működési elv alkalmazása a házi felhasználástól a nagy teljesítményű, akár másodpercenkénti százliteres nagyságrendű folyadékszállító kapacitásig terjedhet.

Természetesen ezen kívül még rengeteg kérdés merülhet fel szivattyúkkal kapcsolatban, melyekre készséggel válaszolunk Önnek elérhetőségeinken!